19 januari 2022

EPOA en palmolie

2 min read

Palmolie is tegenwoordig een veel gebruikt product. Het zit verwerkt in allerlei producten die we in de schappen van de supermarkt tegenkomen en daarnaast kan men het ook los kopen om zelf te gebruiken tijdens het koken. In deze blog vertel ik wat meer over palmolie. Want hoe wordt het verkregen, hoe verkrijg jij het op een verantwoordelijke manier en hoe kan je het gebruiken? Lees je mee?

Ontbossing ontkracht

Palmolie wordt tegenwoordig veelbesproken omdat de oogst daarvan gepaard zou gaan met enorme ontbossingen. Nu is dat helaas in veel gevallen waar maar niet in alle gevallen. Door organisaties zoals EPOA wordt ontbossing voor palmolie tegengegaan. Het mooie aan deze organisatie is dat zij staan voor het gebruik van palmolie. Zo zou het goed in een gebalanceerd dieet passen bijvoorbeeld. Maar dat moet niet gebeuren ten koste van de planeet. Daarom ontwikkelen zij projecten en initiatieven om palm oil deforestation tegen te gaan.

Verantwoordelijke koop

Voordat je palmolie koopt, is het daarom belangrijk om wat onderzoek te doen naar het merk zodat je zeker weet dat je ontbossing niet in de hand helpt. Het vraagt iets meer werk vooraf maar dan kan je ook met een goed geweten genieten van een goed product. Daarnaast is het aan te raden om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom het verkrijgen van palmolie en de initiatieven voor duurzame palmolie. Dan ben je altijd op de hoogte als er iets veranderd.

Geen dierlijk product

Het mooie aan palmolie is dat het veelzijdig te gebruiken is. En plantaardig! Palmolie wordt namelijk gewonnen uit de palmvrucht. Omdat je het kunt gebruiken tijdens het koken, bijvoorbeeld om in te bakken, maak je sommige dierlijke producten overbodig. Bijvoorbeeld vet voor het bakken van je aardappeltjes. Een prima alternatief dus. Maar palmolie kan ook gebruikt worden voor het maken van dressings en sauzen. De smaak is heel neutraal en dat is handig als je normaal gesproken olijfolie gebruikt maar niet die smaak daarvan wilt. Daarnaast kan de palmolie zelfs gebruikt worden in de bereiding van zoetigheden zoals taarten en cakes. Allemaal omdat dit dus een hele neutrale olie is qua geur en smaak.

Palmolie wordt dus al duizenden jaren in de keuken gebruikt. In feite is het heel duurzaam te verkrijgen maar door de grote productieaantallen is dat tegenwoordig niet meer het geval. Gelukkig kan je door organisaties als EPOA toch op een geruststellende manier blijven genieten van dit product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *